Basketbolda serbest atış yüzdesinin son çeyrek skor farkına etkisi ölçülebilir mi?

Betsat

Administrator
Yönetici
Arkadaşlar selamlar,

Basketbol izlerken dikkatimi çeken bir detay var ve sizin görüşlerinizi almak istiyorum. Özellikle son çeyrekte serbest atış yüzdesinin maçın kaderine olan etkisi hakkında.

Şöyle düşünün: Maçın son 10 dakikasında fark 5-7 sayı arasında gidip geliyor. Bu kritik anlarda serbest atış yüzdesi %75'in üzerinde olan takımlarla %60 civarında olan takımlar arasında ciddi bir skor farkı avantajı oluşuyor mu?

Gözlemlediğim bazı detaylar:

• Son çeyrekte faul oyununun devreye girmesiyle serbest atış sayısı ortalama 3-4 kat artıyor
  • Takımlar genelde en iyi atıcılarını sahada tutuyor ama yorgunluk faktörü devreye giriyor
  • Psikolojik baskı altında yüzde düşüşü bazı oyuncularda %15-20'ye kadar çıkabiliyor

Ben genelde farklı platformlarda bu tür istatistikleri takip etmeye çalışıyorum. Mesela betasus gibi sitelerde maç öncesi ve canlı istatistiklere bakarak hangi takımların son çeyrek serbest atış performansının daha stabil olduğunu analiz ediyorum.

"Maçlar son 5 dakikada kazanılır" sözü basketbolda çok geçerli ve serbest atış bu sürecin belki de en kritik faktörü.

Özellikle NBA ve EuroLeague'de bu konuda detaylı istatistikler var mı bilen? Türkiye Basketbol Ligi için de böyle bir karşılaştırma yapılabilir mi?

Sizce sezon ortalaması %80 serbest atış yüzdesi olan bir takımla %70 olan arasında, sadece son çeyrek performansına bakarak uzun vadede kaç sayı fark ortaya çıkar?

Deneyimlerinizi ve gözlemlerinizi merak ediyorum. Özellikle sayısal verilerle destekleyebilen varsa süper olur!

Betsat Giriş

500 TL DENEME BONUSU
GİRİŞ YAP